Közlekedési baleset kártérítése

Ha önhibánkon kívül közlekedési balesetet szenvedünk, vagyoni és nem vagyoni kártérítésre vagyunk jogosultak. Ezen összegeket általában a vétkes gépjárművezető kötelező biztosításának terhére fedezik. Ezért is szükséges megkötnünk a kötelezőt, hiszen bármilyen felelősségteljesen vezetünk is, előfordulhat, hogy balesetet okozunk. Ha rendelkezünk kötelező biztosítással, ilyenkor nem a saját pénztárcánk látja kárát a balesetnek. Amennyiben nem mi vagyunk a vétkesek, hanem autóstársunk, nekünk jár a kártérítés. A kártérítés mértékének mindig akkorának kell lennie, hogy abból biztosítani lehessen az eredeti állapot visszaállítását. A kártérítés kiterjed az okozott vagyoni és nem vagyoni károkra, az elmaradt haszonra és nyereségre, illetve a felmerült egyéb költségek fedezésére is. Kártérítésre nemcsak a vétlen autó vezetője, hanem a vétkes utasai is jogosultak.

A kártérítést a károsult egy összegben vagy járadék formájában is megkaphatja. A károsultat maradandó egészségkárosodás, súlyosabb sérülés vagy hosszan tartó gyógyulás esetén nem vagyoni jellegű kártérítés is megilleti. A kártérítés összegéhez peres vagy nem peres úton is hozzájuthatunk.

A kártérítés biztosítását a Ptk. elsősorban az eredeti állapot helyreállításának formájában rendeli el (eredeti állapoton azt az állapotot értjük, amely akkor állna fenn, ha a káresemény nem következik be), illetve, amennyiben ez nem lehetséges, a károsult pénzbeli juttatásra jogosult. Lehetőség van a kártérítési módok kombinált alkalmazására is. A károsult baleseti járulékot, járadékot kaphat, amennyiben a baleset következtében munkaképtelenné vált, munkaképessége csökkent, a baleset utáni jövedelme nem éri el a baleset előtti mértéket, illetve ez utóbbi oka a károsultnak nem róható fel.

Ügyfeleink írták

Tisztelt Énügyvédem.hu!

Ön már így is sokat segített nekem az iránymutatásával, amit hálásan köszönök.

Tisztelettel: Ny. Lászlóné (2012.11.23.)

Tisztelt Kárrendezők

Köszönöm!

Sz. Éva, 2012.11.14.

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönjük a méltányos ügyintézést! Mihály és Anna Szegedről

Tisztelt Szakértő!

Üdvözlöm,és köszönöm szépen a kérdésemre adott gyors és kielégítő válaszát.. A későbbiekben még valószínű, hogy keresni fogom, ezzel az üggyel kapcsolatban. Addig is maradok Tisztelettel: Sz. Zoltán.További szép napot.. 2012.09.26.

Irodáink

Központi iroda

1037 Budapest
Bécsi út 314.
D. ép. I. em. 4.
Telefon: 06 30 500 4567

Angyalföldi iroda

1131 Budapest
Reitter Ferenc utca 132.
F. épület
Telefon: 06 20 328 2232

Újpesti iroda

1041 Budapest
Szent István Tér 24.
Telefon: 369 2379 és 06 30 9 488 773

RSS